Успішно завершили 10-річний проєкт зі світовим банком на дорозі з Києва до Полтави

Сьогодні відкрили рух транспорту на 80 кілометрах автошляху М-03 Київ - Харків - Довжанський у Полтавській області. Усі чотири смуги траси нарешті отримали нове покриття. На всій протяжності маршруту дорога розширена до першої категорії.

«Ця ділянка протяжністю 80 км - один з проєктів-довгобудів, які нам вдалося «розморозити» і відновити роботи у 2020 році. Це проєкти, які Україна втілила спільно зі Світовим банком.

У офіційному докладі щодо дій України у подоланні наслідків коронакризи Світовий банк відзначив важливість великих інфраструктурних проєктів. Нагадаю, що за час локдауну ми не припинили жодного проєкту, і це стало запорукою швидшого відновлення економіки, ніж це очікувалося.

Успішне завершення цього проєкту переконує наших міжнародних партнерів в тому, що Україна надійний партнер, здатний виконувати свої зобов’язання» – коментує Олександр Кубраков, Голова Укравтодору.

Починаючи з 2013 року ділянку дороги М-03 від Лубен до Полтави бралися відновлювати дві іноземні компанії. Через невиконання ними зобов’язань щодо строків та якості робіт – контракти було розірвано. Відсутність комфортного та швидкого коридору між Києвом та Полтавою утримувало розвиток туризму та економічного зростанню.

Завдяки Великому будівництву на Полтавщині у 2020 році завершено ремонт 84 км автошляху. У 2021 році продовжаться роботи з реконструкції та капремонту ще 66 км на відрізку Полтава – Харків.

Додамо, що у сусідній Харківській області на 99 кілометрах автошляху М-03 вже влаштовано фінішний шар покриття. Зараз ведуться роботи на км 516, в`їзд до м. Харків. В наступному році на Харківщині дорога також має бути розширена до 1-ї категорії на всій протяжності.

Довідково: автошлях М-03 Київ - Харків - Довжанський проходить через п’ять областей, збігається з найдовшим європейським коридором Е-40 та забезпечує транспортне сполучення центральної та східної частини України. З початком бойових дій на територіях Донеччини та Луганщини М-03 також отримала назву «дорога життя».

У цьому році відновлюємо майже 300 км дороги, ще 70 км - у планах на 2021 рік. Відрізок М-03 від Києва до Полтави стане пілотним проєктом у рамках Першої державно-приватної програми у дорожньому секторі України. Це означає, що її утриманням та розвитком буде займатися приватний інвестор.

За матеріалами Укравтодор