Стратегічна зустріч в Укравтодорі щодо доріг України

«Сьогодні у нас всіх є історичний шанс докорінно змінити ситуацію у дорожній галузі та нарешті виправдати очікування людей від держави. Адже якісні, безпечні дороги - це те, що є важливим для кожного жителя України. Ми усвідомлюємо відповідальність і викладаємося на повну» - зазначив Голова Укравтодору Олександр Кубраков.

11 лютого 2020 року в Укравтодорі відбулась стратегічна зустріч присвячена дорогам України. Її мета - узгодження єдиної лінії взаємодії між державними органами, бізнесом і громадськістю у напрямку розбудови дорожньої інфраструктури в Україні.

Серед учасників зустрічі - Президент України Володимир Зеленський, Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук, Міністр фінансів України Оксана Маркарова, Міністр інфраструктури України Владислав Криклій, Перший заступник керівника офісу Президента України Сергій Трофімов та Голова Укравтодору Олександр Кубраков.

Ключові тези

  • умовою єдності всередині країни, і, як наслідок, вагомим безпековим фактором, є розвинута система якісних доріг. Саме її стан між областями, містами та селами визначає внутрішній ринок, культурні та соціальні зв’язки.

«З 1 березня 2020 року ми розпочинаємо потужний проєкт Велике будівництво. Ми хочемо з’єднати якісним сполученням усі куточки нашої країни: Схід, Захід, Північ, Південь» - зазначив Президент України Володимир Зеленський. Глава держави підкреслив, що оновлення дорожньої інфраструктури – важлива складова цього проєкту: «Дуже хочеться, щоб ми могли подорожувати українськими дорогами комфортно та безпечно. Нам потрібно зруйнувати міф про те, що Україна і хороші дороги – це несумісні речі».

  • у 2020 році дорожнє будівництво стає державним пріоритетом. Тому фінансування робіт здійснюється з різних джерел: Дорожнього фонду, коштів під державні гарантії і МФО, а також грошей, які Україна отримала від Газпрому за рішенням Стокгольмського арбітражу.

«Ми маємо чітке розуміння того, що фінансування доріжніх робіт є саме інвестиційним проєктом, який відкриває нові можливості – як для міжнародних інвесторів і підрядників, так і для звичайних українців. Адже хороші дороги – це впевнене майбутнє, внесок у розвиток регіонів і фундамент для комфортного життя в нашій державі» – зазначив Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук.

  • амбітна мета цього року – це оновлення більше 4000 км доріг державного значення. Рекордний масштаб будівництва акумулює навколо себе інтереси усіх гілок влади. За три місяці стартує будівництво на понад 60% запланованих маршрутів, а з травня по листопад нас чекає дійсно історична інтенсивність дорожніх робіт.

«На старті логіка наших дій доволі проста: підтвердження фінансування, оголошення тендерів, авансові платежі підрядникам – і початок робіт. Зараз ми усуваємо зайвий бюрократизми у ціноутворенні, долучаємо до роботи міжнародних експертів з оцінки якості та узгоджуємо політики з Антимонопольним комітетом. Ми не маємо права втратити цей рік через певні процедурні нюанси» – зазначив Голова Укравтодору Олександр Кубраков.

За матеріалами Укравтодор